Rozoznáte 300 chutí v čokoláde? (mindfulness 12)

Bdelá pozornosť je aj o znovunájdení neobyčajnosti v obyčajných veciach. Je o všímaní si detailov, ktoré bežne prehliadame a ktoré majú potenciál obohatiť našu skúsenosť, obdarovať nás radosťou. Bez nich by prítomný okamih mohol byť skutočne bezútešné miesto, z ktorého by sa oplatilo újsť do sveta v naších hlavách a prežiť život v nich. Avšak nie je.

Prvým praktickým cvičením ešte pred začatím 8 týždňového MBCT programu, bolo pre mňa toto čokoládové cvičenie. Skúste si ho urobiť podľa uvedených inštrukcií a môžete zdieľať v komentoch pod blogom alebo na FB, čo ste počas neho o sebe, čokoláde alebo bdelej pozornosti (mindfulness) objavili.

Čokoládové cvičenie

  • Choďte do obchodu a vyberte si nejakú konkrétnu čokoládu. Buď takú, ktorú ste ešte nikdy neskúsili alebo nejakú, ktorú ste už dlho nejedli. Môže byť akákoľvek, nedá sa vybrať si “nesprávnu”. Horká, na varenie, s vysokým obsahom kakaa, chilli alebo prikro sladká mliečna, drahá alebo lacná… Mala by to však byť čokoláda. Dôležité je, aby to bol taký druh, ktorý by ste si normálne nevybrali alebo ktorý jete len skutočne zriedka.
  • Doma si pred ňu sadnite, otvorte obal a vdýchnite arómu. Nechajte sa ňou preniknúť, ak vám to je možné.
  • Odlomte si kúsok a pozrite sa naň. Skutočne sa naň pozrite, akoby po prvý krát. Všimnite si farbu, odtlačky vašich prstov na povrchu, každý záhyb a hranu, ktorá odlomením vznikla.
  • Vložte si ju do úsť. Všimnite si, či je vám možné si ju len tak nechať položenú na jazyku a nechať ju rozplynúť sa na ňom. Všimnite si akúkoľvek tendenciu začať ju cmúľať alebo “sŕknuť”. Čokoláda má vyše 300 rôznych chutí. Sústreďte sa a všimnite si, či viete rozpoznať aspoň niekoľko z nich.
  • Ak si všimnete, že počas cvičenia sa vám myseľ vybrala niekam na výlet, len si všimnite kam / k čomu odišla a potom ju jemne odprevaďte spať do prítomného okamihu, k čokoláde.
  • Po tom, ako sa vám čokoláda na jazyku úplne rozplynie, pomaly a vedome prehltnite. Všimnite si, ak máte tendencie alebo impulzy prehltnúť rýchlo a automaticky alebo ešte pred tým, ako sa čokoláda úplne roztopí na jazyku.
  • Všimnite si, čo robí jazyk po tom, ako prehltnete. Všimnite si akúkoľvek tendenciu alebo impulz dať si ďalší kúsok alebo nechať čokoládu čokoládou a ísť robiť niečo “zmysluplné”.
  • Cvičenie môžete opakovať s ďalším kúskom až kým nedôjde čokoláda 🙂

Ako sa cítite? Je to v niečom iné ako bežne? Chutila čokoláda v niečom inak, ako keď ste ju jedli v “normálnom” tempe, teda “ozlomkrky”?
Teším sa na vaše postrehy a zistenia pod blogom alebo na FB.

V nasledujúcom blogu predstavím, o čom je Oxfordský MBCT program, ktorý si sám robím podľa ich knihy a na čo sú zamerané jednotlivé z 8 týždňov. Prečítaním si ho môžete získať predstavu o tom, aké témy sa budú na tomto blogu v sekcii “Mindfulness” rozoberať ďalšie obdobie a približne v akom poradí. Príspevky budú popretkávané mojimi skúsenosťami a zisteniami, pretože … mám toho veľa čo zdieľať 🙂

6 myšlienok na “Rozoznáte 300 chutí v čokoláde? (mindfulness 12)

  1. Fajn… 🙂 (Na začátku to zní opět jako přisilná káva, věnovat tolik pozornosti a vážnosti 1 čtverečku čokolády;))
    Vybrala jsem si švýcarskou hořkou 55% Red hot chilli. A dojmy??

    Až slavnostní událostí je už jenom vybírání si čokolády v obchodě :-). Reklamní i zážitkový rozměr má design zabalení čokolády. Jednou z nej je bezpochyby vůně čokolády. Perfektní konzistence umožňuje vytvořit dokonalý lom, sotva je něco reprezentativnější dekorací na dezertu než nastrouhaná čokoláda. Uvědomuju si, jak podstatnými jsou veškeré mimochuťové parametry. Nechat odlomený čtvereček čokolády jen tak rozplynout, bez vnějších zásahů, si vyžaduje trpělivost… ale v mém případě to velmi usnadňuje uvědomění, že rychlejší konzumace extra ostré chilli čokolády by mne rozplakala :-). Velmi výrazně převládající je v tomto případě velmi ostré chilli, čokoládové složky jsou jakoby v pozadí, snažím se na ně zaměřovat a všímat si kombinace chutí. Je vlastně kupodivu, že samotná čokoláda nevzniká z velkého množství ingrediencí, ale chutná, jakoby uvnitř bylo snad 1000 druhů koření 🙂 Myslím, že této barvitosti kakaa dává vyniknout kombinace s kakaovým máslem, mimo jiné vytvářející dohromady geniální formu.

Napísať odpoveď pre Lenka Všetulová Zrušiť odpoveď